Köttfärsfylld pirog

Köttfärsfylld pirog
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Köttfärsfylld pirog

15 ingredienser

En pirog med ångande het fyllning är en underbart god lunch eller kvällsrätt. Servera gärna med någon god grönsak till.

Ingredienser

portioner
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 300 g smör
  • 1 tsk ättika
  • 1 dl vatten
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 msk köttbuljong

Att pensla med:

  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Arbeta snabbt ihop 7 dl mjöl, salt och kallt smör. Vispa upp ägget i en kopp, rör ner ättika och vatten, och blanda ner i degen. Lägg degen i en plastpåse i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Fyllning: skala och hacka löken. Fräs den gyllengul i smör. Fräs sedan färsen i omgångar. Blanda samman lök, färs, salt, peppar, tomatpuré och timjan. Fukta färsen med buljong.
  3. Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen till en ganska tunn fyrkant. Vik först tre gånger åt ena, sedan tre gånger åt andra hållet. Kavla den vikta degen på nytt. Dela den i fyra delar och kavla ut varje del till en rundel. Fördela fyllningen på rundlarna och nyp ihop ordentligt. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 20-30 minuter.