Köttfärsfyllda filodegsrullar - burek

Köttfärsfyllda filodegsrullar - burek
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor ny 2024
Tareq Taylor ny 2024

Köttfärsfyllda filodegsrullar - burek

10 ingredienser

1 h

Populär rätt som har sitt ursprung i Anatolien, Turkiet. Rullarna går även att göra med spenat-, ost eller svampfyllning och kan penslas med antingen olja eller smör. Själv föredrar jag smör.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp filodeg, kyld på rulle (à ca 500 g)

Fyllning

  • 1 gul lök, stor
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk solrosolja
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk sumak
  • 1 tsk salt

Till pensling

  • ca 0,5 dl solrosolja, eller 50 g smält smör

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
  2. Skala och hacka löken fint. Stek färsen tillsammans med lökhacket i olja i en panna i 3–4 minuter. Tillsätt kryddorna när färsen har fått fin färg, smaka av med salt och låt fyllningen svalna.
  3. Lägg fyra ark filodeg ovanpå varandra och dela dem sedan i cirka 20 × 20 cm stora bitar.
  4. Lägg på 3–4 matskedar av fyllningen på varje filodegsbit, vik in kanterna och rulla ihop till en rulle.
  5. Pensla rullarna med olja eller smält smör och baka i ugnen i 20–30 minuter, tills de blir gyllene och krispiga.
  6. Servera som varmrätt med en god tabbouleh och hummus eller på ett buffébord.