Vegetarisk curry

Vegetarisk curry
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Vegetarisk curry

19 ingredienser

40 min

Den här curryn har fantastiska smaker - ingefära, vanilj, curry och kardemumma för tankarna till Orienten. En riktigt annorlunda söndagsmiddag med andra ord.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 kanelstång
  • 2 schalottenlökar
  • 2 cm ingefära
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl russin
  • 2 tsk currypasta
  • 0,25 vaniljstång
  • 2 morötter
  • 0,5 blomkål
  • 4 potatisar
  • 1 förp kikärtor
  • 3 tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 förp kokosmjölk
  • 1 msk chutney
  • 3 salladslökar
  • 10 sockerärtor
  • 1 rödlök

Gör så här

  1. Stöt kardemumman i en mortel och riv ingefäran. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken fint och lägg i en gryta tillsammans med vaniljstången (hel), ingefäran och kardemumman. Låt allt svettas i lite olja i svag värme.
  2. Skiva morötterna och hacka tomaterna. Dela blomkålen i små buketter och skölj kikärtorna. Skala och skär potatisen i mindre bitar och lägg sedan ner alla de skurna grönsakerna och kikärtorna i grytan. Slå över vattnet och kokosmjölken.
  3. Klicka i chutneyn och currypastan och lägg i kanelstången och russinen. Låt allt puttra under lock tills potatisen är mjuk.
  4. Ta ur kanelstången och vaniljstången. Skär salladslöken i cirka 3 centimeter långa bitar, strimla sockerärtor, skär rödlöken i båtar och blanda till sist i dessa i pannan. De ska fortfarande vara lite krispiga vid servering. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera gärna med basmatiris eller ett gott lantbröd.