Krämig bönröra med vitlöksfrästa tomater

koket.se
Krämig bönröra med vitlöksfrästa tomater
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Krämig bönröra med vitlöksfrästa tomater

13 ingredienser

35 m

Den här krämiga bönröran med vitlöksfrästa tomater och surdegsbröd gör sig riktigt bra en härlig sommardag.

Se Therese Elgquist laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vitlöksfrästa tomater

  • 500 g körsbärstomater
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • ca 1 dl färsk basilika
  • flingsalt

Bönröra

  • 1 förp vita bönor (stora)
  • 1 msk tahinipasta (ljus)
  • 2 msk vatten
  • salt

Servering

  • färsk basilika
  • pinjenötter
  • surdegsbröd

Gör så här

Vitlöksfrästa tomater

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Lägg tomaterna i en ugnsfast form.
  3. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten och lägg dem bredvid tomaterna. Ringla över olja och balsamvinäger samt strö över lite salt.
  4. Baka i mitten av ugnen i 25 minuter tills tomaterna är helt mjuka. Rör runt ett par gånger under tiden.

Bönröra

  1. Häll av och skölj de vita bönorna.
  2. Mixa bönorna med tahini och vatten med en stavmixer tills det är slätt och krämigt, smaka av med salt.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en lösare röra.

Servering

  1. Mosa vitlöksklyftorna från ugnen med en gaffel.
  2. Hacka basilikan grovt och blanda ner i tomat- och vitlöksblandningen.
  3. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får en gyllene färg.
  4. Bred ut röran på ett fat så att du får en krater i mitten. Toppa med tomaterna och ringla över skyn.
  5. Strö över pinjenötter samt basilika och servera med surdegsbröd.