Galet god glass med choklad, kolarippel och saltrostade jordnötter. Konsistensen på glassen blir perfekt krämig trots att du gör den helt utan glassmaskin.
Häll sockret i en rymlig, tjockbottnad kastrull. Värm upp sockret på på medel till hög värme på spisen.
Rör försiktigt i sockret då och då med en träslev tills allt socker har smält och blivit gyllenbrunt.
När allt socker smält tar du bort kastrullen från värmen och har ner lite smör i taget under kraftig omrörning.
Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning och ha sedan ner saltet.
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och låt småkoka i 4-5 minuter eller tills den nått 107 grader.
Ta bort kastrullen från värmen och häll upp såsen i en värmetålig burk. Låt svalna helt och hållet i rumstemperatur innan du har den i glassen.
Chokladglass
Grovhacka den mörka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna helt och hållet men fortfarande vara rinnig innan du har den i glassen.
Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med hjälp av en elvisp.
Tillsätt sötad kondenserad mjölk, kakao och smält choklad. Vispa ihop till en jämn smet.
Häll upp chokladglassen i en brödform som rymmer minst 1,5 liter. Ringla ner salt kolasås och grovhackade jordnötter. Plasta in formen och låt stelna i frysen i minst 6 timmar innan du serverar den.