Krämig citronpasta med ugnsbakad lax

POPULÄRT
koket.se
Krämig citronpasta med ugnsbakad lax
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Krämig citronpasta med ugnsbakad lax

13 ingredienser

30 min

Snabblagad och god middag med ugnsbakad lax, stekt zucchini och pasta i gräddig citronsås.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 port laxfilé (à 140 g)
  • 1 zucchini
  • 400 g linguine (eller annan pastasort)
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 1 citron
  • 3 dl parmesanost, riven
  • 1 knippe färsk persilja, hackad
  • 1 kruka färsk basilika, hackad
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Lägg laxen i en ugnssäker form. Pensla med olivolja, salta och peppra
  3. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter, tills laxen har en innertemperatur på 48 grader.
  4. Skär zucchinin i tunna skivor. Stek den tills den fått fin färg i olivolja i en stekpanna. Ta upp och låt vila på en tallrik.
  5. Stek vitlöken mjuk i smöret, utan att den tar färg. Häll på grädden och låt koka upp. Riv citronzest och rör i. Pressa i halva citronen och rör om.
  6. Koka pastan 1 minut kortare än anvisningen på förpackningen. Spara 3 dl av pastavattnet.
  7. Lägg pastan och 1 dl pastavatten i såsen som fortfarande puttrar på spisen. Lägg i parmesan, hackad persilja och basilika och låt puttra ihop under omrörning i 1 minut. Tillsätt mer pastavatten om det börjar bli torrt. Smaka av med salt, peppar och ev mer pressad citron.
  8. Ta ut laxen ur ugnen och servera med pastan och stekt zucchini.