Krämig citronpasta med varmrökt lax och basilika

POPULÄRT
koket.se
Krämig citronpasta med varmrökt lax och basilika
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Krämig citronpasta med varmrökt lax och basilika

13 ingredienser

20 min

Lättlagad pasta med grädde, vitlök, citron, basilika och varmrökt lax. Perfekt rätt att göra när middagen snabbt ska fram på bordet.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 400 g linguine
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 citron (ekologisk)
  • 1-2 tsk flytande honung (beroende på hur syrlig citronen är)
  • 65 g färsk spenat
  • 1 kruka basilika, blad plockade
  • 2 salladslökar, tunt skivad
  • 200 g varmrökt lax
  • salt
  • peppar, nymalen

Till servering

  • citron, i klyftor

Gör så här

  1. Koka pastan i saltat vatten 2 minuter kortare än vad som står på förpackningen.
  2. Stek vitlöken mjuk i smör. Häll på grädde, citronsaft, finrivet citronskal och honung. Låt puttra ihop i några minuter. Smaka av med salt och generöst med nymalen svartpeppar.
  3. Lägg ner pastan och lite pastavatten (börja med 0,5 dl) i pannan och rör om. Tillsätt ev mer pastavatten om det blir torrt, det hela ska bli väldigt krämigt.
  4. Vänd ner spenat, basilikablad och salladslök i pastan. Bryt över den varmrökta laxen och vänd runt försiktigt. Servera genast med extra citronklyftor.