Krämig fiskgryta med kokos och citrongräs

Krämig fiskgryta med kokos och citrongräs
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Krämig fiskgryta med kokos och citrongräs

20 ingredienser

25 m

Här har vi en riktigt pålitlig fiskgryta som är perfekt en blöt och kall vinterkväll. Den klassiska thailändska smakkombinationen av salt, sött och surt gör den till en fullpoängare. Se till att smaka av grytan noga och använd fisksås, socker och limejuice för att hitta den perfekta balansen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 5.

Ingredienser

portioner

Fiskgryta

  • 4 stjälkar citrongrässtjälk, fint hackade
  • 0,5 dl färsk koriander (efter smak)
  • 2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade (långa)
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • 1 msk jordnötsolja (eller solrosolja)
  • 1 msk curry (medium)
  • 200 g gröna bönor
  • 400 ml kokosmjölk
  • 200 ml grönsaksfond
  • 500 g fisk, skuren i bitar (fast och vit)
  • 1 msk farinsocker, mjukt (ljust)
  • 1 msk fisksås
  • 1-2 dl babyspenat
  • 1 limefrukt, saften
  • 0,5 dl mynta
  • 0,5 dl thaibasilika
  • 0,5 dl färsk koriander

Riset

  • 250 g långkornigt ris (thailändsk jasminris, sköljt 2–3 gånger)
  • 500 ml vatten
  • salt

Gör så här

Fiskgryta

  1. Mosa citrongräset, koriander, chili och vitlök i en mortel tills du har en grov pasta (eller använd en matberedare).
  2. Hetta upp oljan i en wok eller en stor stekpanna på hög värme. Tillsätt citrongräsblandningen och fräs i cirka 1 minut tills det doftar.
  3. Tillsätt curry och fräs tills det är aromatiskt.
  4. Tillsätt bönorna och häll sedan över kokosmjölken och fonden.
  5. Tillsätt fisken och rör sedan ner socker och fisksås. Låt koka i 3–4 minuter tills fisken är genomskinlig och genomstekt.
  6. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt spenat, limejuice och hälften av örterna.
  7. Servera med riset (se recept nedan) och strö över resterande örter.

Ris

  1. Häll det tvättade riset i en stor kastrull och häll över 500 ml kallt vatten och en nypa salt. Koka upp och rör om så att riset inte fastnar i botten. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter.
  2. Ta sedan av risgrytan från värmen och låt stå i 5 minuter. Fluffa slutligen upp riset med en gaffel.