Ansa rabarbern och skär en halv stjälk i tunna band längs med. Lägg banden i kylen och spara dem till garneringen.
Skär resten av rabarbern i tunna skivor. Mät upp rabarber, socker och vatten i en liten panna och koka under omrörning tills sockret löser sig. Sjud ca 10 minuter. Låt rabarbern rinna av i en finmaskig sil, lägg den i en skål och låt svalna.
Häll tillbaka den avrunna rabarbersaften i kastrullen och koka ihop tills den tjocknar till såskonsistens, 5–10 minuter. Låt kallna.
Cheesecake
Vispa äggulorna och sockret pösigt. Vispa i cream cheese.
Vispa grädden och vänd ner i cream cheesesmeten.
Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Låt stå i 5–8 minuter. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem i 1 msk vatten på svag värme i en liten släpplättpanna. Blanda det smälta gelatinet i cream cheese- och gräddsmeten. Blanda i den avrunna rabarbern.
Häll i en kakform, ca 1 1/2 liter. Täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp 4–5 timmar, gärna över natten.
Garnering
Stjälp upp och garnera med de sparade rabarberbanden och sirapen. Sikta över lite hallonpulver