Hel saltad sillfilé spolas i kallt vatten i ca 6–8 timmar, eller så lägger man dem i en bunke med vatten i kylen över natten. Detta gör man för att minska sältan.
Steg 2
Trimma sillfiléerna om det behövs, det vill säga kantskär dem lite på ryggen och eventuellt buken. Lösa delar ska putsas bort.
Sillfiléerna ska sedan läggs hela i en lag bestående av ättika, socker och vatten i ca 2–3 dygn.
Det går att gå från steg 1 till 3 om man behöver, och förlänga tiden, men sillen blir bättre av alla 3 steg.
Steg 3
Ta upp sillen och skär den i bitar.
Lägg ner sillen i ny lag (för att få sillen fastare och fräschare) och låt marinera i minst 1 dygn.
Smaksättning
Häll av sillen från lagen och lägg på papper tills den är helt torr.
Blanda majonnäs och crème fraiche.
Tillsätt örter, citronskal, pepparrot, löjrom med mera efter tycke och smak.