Krämig, vegansk carbonara med rökig svamp

POPULÄRT
Krämig, vegansk carbonara med rökig svamp
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Krämig, vegansk carbonara med rökig svamp

22 ingredienser

35 m

Denna mumsiga veganska variant passar på middagsbordet både till vardag och helg! Istället för bacon så använder vi svamp och soltorkade tomater som tillsammans med rökt paprika får en oerhört god ”baconaktig” smak!

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta (glutenfritt alternativ är t ex rårispasta)
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja

”Bacon”:

  • 200 g svamp (t ex champinjon, ostronskivling eller shiitake)
  • 4 msk soltorkade tomater, strimlade
  • 1 msk olja (antingen från burken med soltorkade tomater, eller olivolja)
  • 1,5 msk tamarisoja (eller annan soja)
  • 1 tsk lönnsirap (eller annan sirap)
  • 1 tsk rökt paprikapulver

Krämig sås:

  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 2 msk vatten
  • 1 msk vit misopasta
  • 3 msk näringsjäst (ibland kallad b-jäst)
  • 2 tsk citronsaft eller äppelcidervinäger
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 gurkmeja, knivsudd

Att servera till:

  • 4 msk färsk persilja, hackad
  • gröna salladsblad, blandade
  • ev ev näringsjäst (som "ost"), att strö över,
  • ev ätbara blommor (såsom tusensköna, raps eller kryddtagetes),

Gör så här

  1. Marinera ”baconet”: Tärna svampen i ca 1,5 cm stora tärningar och lägg i en skål. Blanda ner strimlade soltorkade tomater, olja, tamari, sirap och rökt paprika. Ställ åt sidan.
  2. Koka upp vattnet till pastan.
  3. Finhacka lök och vitlök, ställ åt sidan.
  4. Stek ”baconet”: Fräs svampblandningen på medelvärme i 3-4 minuter under omrörning tills vätskan är borta samt svampen är gyllenbrun och lite karamelliserad. Häll över i en skål.
  5. Börja koka pastan.
  6. Rör ut misopastan i 2 msk vatten i en liten skål eller kopp.
  7. I samma stekpanna som du stekt svampen: fräs löken i olivolja på medelvärme i ca 5-6 minuter tills den är svagt gyllenbrun. Fräs med vitlöken sista minuten.
  8. Häll kokosmjölk, miso, näringsjäst, citronsaft/äppelcidervinäger, paprikapulver, svartpeppar och gurkmeja direkt i stekpannan tillsammans med löken och rör om tills allt är blandat. Låt puttra i ca 2 minuter.
  9. Blanda pastan med såsen. Servera med svampfräset och rikligt med hackad färsk persilja på toppen. Sprinkla gärna lite näringsjäst över, det ger en god ”ostliknande” smak istället för parmesan. Ätbara blommor är vackert och valfritt!