Krämiga chili-och jordnötsnudlar

koket.se
Krämiga chili-och jordnötsnudlar
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Krämiga chili-och jordnötsnudlar

17 ingredienser

30 min

Jennie Walldéns recept på otroligt krämiga och lite heta nudlar med en hemgjord chiliolja och en sås på jordnötssmör.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 300 g vetenudlar (eller andra valfria nudlar)

Chiliolja

  • 1 dl neutral matolja
  • 6 klyftor vitlök, finhackade
  • 4 salladslökar, finhackade
  • 4-5 cm färsk ingefära, riven
  • 2 msk chiliflakes
  • 1 msk paprikapulver

Sås

  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl risvinäger, eller balsamvinäger
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk strösocker

Topping

  • 2 salladslökar, tunt skivade
  • 1 romansallad, strimlad
  • 1 dl rostade jordnötter, grovt hackade
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 1 kruka färsk koriander, finhackad

Gör så här

  1. Börja med att göra chilioljan. Värm oljan i en liten kastrull och lägg i vitlök och salladslök. Låt gå på medelvärme tills löken är mjuk och precis börjat få färg. Ta från värmen och lägg i ingefära, chiliflakes och paprikapulver. Rör om och ställ åt sidan.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen. Fördela i botten på fyra djupa portionsskålar.
  3. Se till att all topping är förberedd och klar.
  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Lägg romansalladen i ett durkslag och häll av nudlarnas kokvatten i den, då blancheras salladen lätt.
  5. Lägg nudlar och sallad i skålarna med sås. Häll på chiliolja och toppa med salladslök, jordnötter, sesamfrön och koriander. Servera genast och låt alla själva röra om i sina skålar innan man hugger in på det goda!

Glöm inte att matsortera rester från grönsaker och örter för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda nudelrätt. /Köket-redaktionen