450 g äpple, skalade och tunt skivade (sorten Gala)
2 msk sherryvinäger
1 tsk salt
3 msk rapsolja
Rotmoskrocketter
500 g kålrot
60 g morot
270 g mjölig potatis (medelstora)
2,5 dl grönsaksbuljong
3 vitpepparkorn
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk rapsolja (eller smör)
salt
svartpeppar
majsstärkelse
2 ägg, uppvispade
pankoströbröd (glutenfri eller vanlig)
rapsolja (till fritering)
Gör så här
Fläsksida
Torka fläsksidan noga.
Lägg fläsksidan på en tallrik med svålen uppåt och ställ i kylen över natten. Täck inte över den då svålen ska bli så torr som möjligt.
Sätt ugnen på 140 grader (120 grader varmluft).
Blanda fänkål, salt och peppar. Gnid sedan in köttsidan av fläsket (inte svålen) noggrant med kryddblandningen.
Lägg två längder ugnsfolie i kors på en plåt och lägg fläsksidan ovanpå med svålen uppåt. Forma en tät ”låda” av folie där sidorna av fläsket är täckta men svålen exponerad.
Torka av svålen och pensla den med 0,5 tsk olja. Gnid sedan in den med 0,5 tsk salt.
Ställ in fläsksidan i ugnen 2,5 timme. Ta ut den efter 1,5 timme och tajta till paketet då fläsksidan krymper något. Ställ tillbaka fläsksidan i ugnen och låt den gå klart.
Ta ut fläsket ur ugnen och höj värmen till 240 grader.
Se nu till att svålen är helt horisontell. Om någon del är lite lägre kan du göra en kil av folie och höja den delen, detta för att få en så jämn yta som möjligt.
Sätt nu tillbaka fläsksidan i ugnen och låt den gå tills ytan är gyllene, ca 30 minuter. Vrid eventuellt plåten efter halva tiden om värmen i ugnen är ojämn. Var försiktig, det blir varmt och bildas mycket os!
Ta ut och låt vila innan du skär upp fläsksidan. Det gör du enklast med en brödsåg.
Äppelsås
Häll sockret i en kastrull och karamellisera på medelvärme. Rör inte i sockret utan vicka kastrullen medan sockret smälter och blir gyllenbrunt.
Tillsätt äpple, vinäger samt salt och blanda.
Sjud äpplena i 10 minuter och rör runt då och då.
Mixa sedan blandningen slät med en stavmixer.
Rotmoskrocketter
Skär kålrot, morötter och potatis i jämnstora kuber.
Koka upp buljongen, det kan behövas lite mer än vad som används senare i receptet.
Koka rotfrukter med pepparkorn och lagerblad tills de mjuknat.
Ta upp rotfrukterna och sila spadet. Ta bort pepparkorn och lagerblad.
Mosa rotfrukterna och tillsätt lite olja och buljong i taget till ett gött mos.
Smaksätt med salt och peppar.
Ställ i kylen tills det svalnat helt.
Forma bollar av moset.
Rulla bollarna i majsstärkelse, sedan i ägg och slutligen i panko.
Fritera bollarna i rapsolja som är 180 grader tills de är gyllenbruna.