Smörj en pajform med löstagbar kant. Var noga att smörja kanterna så släpper pajen formen fint efter gräddning. Lägg gärna en bit bakplåtspapper i botten på formen så släpper botten enklare.
Blanchera hasselnötterna (koka ca i minut i lättsaltat vatten så att skalet lossnar lättare). Finhacka de blancherade hasselnötterna i en matberedare.
Blanda smör och florsocker tills det är mjukt och luftigt, blanda ner vaniljpulvret. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda även ner hasselnötterna.
Kavla ut degen och klä pajformen med degen. Vik aluminiumfolie försiktigt över kanten för att förhindra att kanten hasar ner när pajen gräddas.
Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 10 minuter
Fyllning
Skala päronen och skär dom i tunna skivor.
Kör de blancherade hasselnötterna i en matberedare.
Blanda hasselnötter, socker, vetemjöl, smör och ägg i en bunke.
Bred ut päronsylten i skalet. Spritsa hasselnötsblandningen över sylten i skalet. Placera päronen i ett fint mönster, låt skivorna överlappa varandra.
Grädda mitt i ugnen och baka ca 40 min tills pajen är gyllenbrun. Ta ut pajen och dekorera med lite hela hasselnötter. Pudra eventuellt över lite florsocker över pajen vid servering