Filodegsinbakad svartrot - det perfekta snackset eller förrätten som blir otroligt god ihop med den rostade vitlöksmajonnäsen.
Ingredienser
2 svartrötter
4 ark filodeg
parmesanost, riven
citron, rivet skal
100 g smör, smält
olivolja
salt
peppar
4 klyftor vitlök
Rostad vitlöksmajonnäs
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl neutral rapsolja
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymalen
den rostade vitlöken
Gör så här
Skala och halvera svartrötterna i jämna storlekar.
Vänd runt i olivolja, salt och peppar.
Lägg i svartroten och vitlöken i en airfryer, kör på 200 grader i 10 minuter
Skär långa ark av filodegen, lika breda som de svartrötter som bakas.
Ta ut svartrötterna och lägg dem i det smälta smöret, riv i citronzest från en halv citron.
Lägg de smörade svartrötterna längst upp på en ”filodegs-remsa”.
Riv över parmesan (inte för mycket) och rulla ihop.
Pensla resten av smöret på varje rulle, lägg tillbaka i airfryern. Kör på full effekt i 7 minuter. De ska vara gyllenbruna och krispiga när de är färdiga.
Rostad vitlöksmajonnäs
Knäck ägget i en mixerkanna.
Tillsätt senap, vitvinsvinäger och häll försiktigt ner olja i kannan utan att röra runt.
Sänk ned mixerstaven och mixa till en slät och tjock majonnäs.
Hacka den rostade vitlöken fint och blanda ner i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
Servera de filodegsinbakade svartrötterna med majonnäsen.