Krispig svartrot med citron och parmesan, vitlöksmajonnäs

Krispig svartrot med citron och parmesan, vitlöksmajonnäs
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Krispig svartrot med citron och parmesan, vitlöksmajonnäs

15 ingredienser

Filodegsinbakad svartrot - det perfekta snackset eller förrätten som blir otroligt god ihop med den rostade vitlöksmajonnäsen.

Ingredienser

  • 2 svartrötter
  • 4 ark filodeg
  • parmesanost, riven
  • citron, rivet skal
  • 100 g smör, smält
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 4 klyftor vitlök

Rostad vitlöksmajonnäs

  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, nymalen
  • den rostade vitlöken

Gör så här

  1. Skala och halvera svartrötterna i jämna storlekar.
  2. Vänd runt i olivolja, salt och peppar.
  3. Lägg i svartroten och vitlöken i en airfryer, kör på 200 grader i 10 minuter
  4. Skär långa ark av filodegen, lika breda som de svartrötter som bakas.
  5. Ta ut svartrötterna och lägg dem i det smälta smöret, riv i citronzest från en halv citron.
  6. Lägg de smörade svartrötterna längst upp på en ”filodegs-remsa”.
  7. Riv över parmesan (inte för mycket) och rulla ihop.
  8. Pensla resten av smöret på varje rulle, lägg tillbaka i airfryern. Kör på full effekt i 7 minuter. De ska vara gyllenbruna och krispiga när de är färdiga.

Rostad vitlöksmajonnäs

  1. Knäck ägget i en mixerkanna.
  2. Tillsätt senap, vitvinsvinäger och häll försiktigt ner olja i kannan utan att röra runt.
  3. Sänk ned mixerstaven och mixa till en slät och tjock majonnäs.
  4. Hacka den rostade vitlöken fint och blanda ner i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera de filodegsinbakade svartrötterna med majonnäsen.