Banger

Banger
Foto: Stefan Wettainen

Banger

Av: Kristofer Franzén

Från: Kristofer Franzéns korvrecept

10 ingredienser

Det här receptet ger exakt rätt kryddning och konsistens, och korven har blivit en favorit hos oss för att den är så fantastiskt god. Det kan se ut som om det är för lite salt i receptet,men buljongen ska vara salt som tårar och kompenserar det som saknas i rent salt. Glöm inte att kyla buljongen i tid. /Kristofer
Receptet finns med i boken Korv.

Receptet ger ca 28 korvar.

Tänk dig den där billiga salviasmakande engelska korven med lite klistrig yta som man brukar få till frukost på en enkel bed & breakfast på de Brittiska öarna. Jag vet att det är junk food, men ibland är det just det man vill bli bjuden på av sin bästa vän.

Det sägs att dessa små korvar kallas bangers för att de lätt exploderar när man steker dem, men det är inget jag har råkat ut för.

"Full English breakfast" serveras med
• bacon
• vita bönor i tomatsås
• stekt tomat
• äggröra
• stekta champinjoner
• rostat bröd
• kanske lite blodkorv
• allt annat som du kan tänkas behöva till frukost när du är riktigt hungrig

Läs mer om

Korv. Den godaste korven stoppar du själv

Ingredienser

Grundsmet, 2 kg

  • 1000 g magert griskött
  • 600 g späck
  • 200 g ströbröd
  • 200 g hönsbuljong, kall [2 dl]

Kryddning

  • 6 g salt
  • 3 g vitpeppar
  • 1 g malen muskotblomma
  • 1 g malen ingefära
  • 0,8 g salvia, torkad, smulad
  • 0,3 g malen muskot

Gör så här

  1. Se till att det putsade och i mindre bitar skurna köttet och späcket har rätt temperatur, det vill säga att späcket är fryst och köttet är fryst på ytan. Stoppa gärna köttkvarnens delar i frysen också.
  2. Lägg 5 meter svinfjälster i blöt i ljummet vatten i ett par timmar. Skölj igenom fjälstret med vatten några gånger.
  3. Låt ströbrödet svälla i den kalla buljongen i kylskåp i 30 minuter. Det blir ganska torrt, men det ska vara så.
  4. Fördela saltet på köttet och mal det och späcket på en fin hålskiva.
  5. Blanda slarvigt det malda med ströbrödsblandningen och kryddorna.
  6. Mal smeten igen och blanda för hand eller i degblandare på låg hastighet, tills smeten binder bra. Se till att temperaturen aldrig överstiger +4 grader.
  7. Montera korvhornet på korvsprutan eller kvarnen.
  8. Trä på fjälstret och mata fram smeten till korvhornets spets.
  9. Knyt en knut i fjälstrets ände och fyll därpå smeten, inte för hårt, i fjälstret. Avsluta med en knut i andra änden också.
  10. Snurra av 8 cm långa korvar genom att nypa till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in.
  11. Snurra korven som du har mellan händerna framåt.
  12. Mät upp ytterligare en korvlängd och fortsätt att göra på samma sätt. Då snurrar inte korvarna upp sig så lätt och du slipper använda snöre.
  13. Låt gärna korvarna vila i några timmar innan de tillagas.
  14. Klipp isär och stek korvarna försiktigt i smör i en stekpanna.