Hemgjord salsiccia

Salsiccia
Foto: Stefan Wettainen

Hemgjord salsiccia

Av: Kristofer Franzén

Från: Kristofer Franzéns korvrecept

13 ingredienser

Här följer två förslag till kryddningar, men variationsmöjligheterna är oändliga. Fläsk, fänkålsfrö och träkolsrök är en fantastisk kombination – insmickrande. Kryddningen till salviasalsiccian ger en mer sublim smakupplevelse. /Kristofer
Receptet finns med i boken Korv.

Receptet räcker till ca 24 små korvar.

Den italienska färskkorven salsiccia är en av de enklaste korvarna att göra själv och en av mina favoriter att grilla över träkol. Använd den gärna i grytor, raguer, pastasåser och soppor också.

I Italien är det vanligt att man köper färsk salsiccia i stället för malet kött, skär upp korven och använder innehållet i till exempel en pasta alla norcina.

Läs mer om

Korv. Den godaste korven stoppar du själv

Ingredienser

Grundsmet, 2 kg

  • 1500 g fläsk (magert griskött)
  • 500 g späck

Fänkålssalsiccia, kryddblandning

  • 34 g havssalt
  • 100 g vatten (eller vitt oekat vin)
  • 6 g svartpeppar, grovmalen
  • 4 g fänkålsfrö, mortlat

Servera gärna med

  • vitlöksbröd
  • tomatsallad
  • risotto

Salviasalsiccia, kryddblandning

  • 32 g havssalt
  • 200 g vatten (eller vitt oekat vin)
  • 6 g svartpeppar, grovt mortlad
  • 3 g vitlök, mosad
  • 3 g färsk salvia, hackad

Gör så här

  1. Se till att det putsade och i mindre bitar skurna köttet och späcket har rätt temperatur, det vill säga att späcket är fryst och köttet är fryst på ytan. Stoppa gärna köttkvarnens delar i frysen också.
  2. Lägg 5 meter svinfjälster i blöt i ljummet vatten i ett par timmar. Skölj igenom fjälstretmed vatten några gånger.
  3. Fördela saltet på köttet och mal det och späcket på en grov hålskiva.
  4. Blanda kött, späck, vätska och kryddor till antingen fänkåls- eller alviasalsiccia för hand eller i en degblandare på låg hastighet, tills smeten binder bra. Se till att temperaturen aldrig överstiger +4 grader.
  5. Montera korvhornet på korvsprutan eller kvarnen. Trä på fjälstret och mata
  6. fram smeten till korvhornets spets.
  7. Knyt en knut i fjälstrets ände och fyll därpå smeten, inte för hårt, i fjälstret. Avsluta med en knut i andra änden också.
  8. Snurra av 10–12 cm långa korvar genom att nypa till med ena handens tumme och pekfinger en korvlängd in på fjälstret och med den andra handens tumme och pekfinger ytterligare en korvlängd in.
  9. Snurra korven som du har mellan händerna framåt.
  10. Mät upp ytterligare en korvlängd in och fortsätt att göra på samma
  11. sätt. Då snurrar inte korvarna upp sig så lätt och du slipper använda snöre.
  12. Låt gärna korvarna vila i några timmar innan de tillagas.
  13. Klipp isär korvarna och grilla dem varsamt över träkolsglöd. Det går också bra att steka korvarna på låg värme i en stekpanna eller i ugn tills de får färg.
  14. Ta dem av värmen innan de blir torra och hårda.