10 ingredienser
Prova att göra din egen Falukorv, jag tycker att korven blir godare än någon som jag köpt. Även om du inte har möjlighet att varmröka korven så blir den god, men inte riktigt en falukorv. Sjud den i så fall till en kärntemperatur på 68 grader direkt efter stoppningen. /Kristofer - Receptet finns med i boken Korv.
Falukorven är den överlägset populäraste charkprodukten i Sverige - varje år äter vi 30 000 ton av den. Det är också den enda svenska korv som är namnskyddad inom EU som garanterad traditionell specialitet, men det är även hushållsost, så det säger inte så mycket. Enligt EU-definitionen får falukorv innehålla 4 procent potatismjöl som bindemedel, men det behövs inte. Om du bara följer receptet här så håller smeten ihop ändå.
Falukorvens ursprung
Falukorvens historia går tillbaka till 1600-talet då hudar från oxar användes till linorna i
Falu koppargruva. Det sägs att det var tyskar med inflytande över gruvan som såg till att oxköttet användes till korvtillverkning. Dessa korvar skulle vara ursprunget till dagens falukorv.
Läs mer om