12 ingredienser
De godaste isterband jag har smakat tillverkas av Wiktor Olssons Slakt & Chark i Bräkne-Hoby, men mina är inte så dumma heller. Det här receptet ger syrliga isterband med ganska mild kryddpepparsmak. Om du till skillnad från mig gillar julkryddor i maten kan du öka dosen kryddpeppar i receptet. Mjölksyrabakterierna lever på sockret i korngrynen så något ytterligare socker behöver inte tillsättas. /Kristofer - Receptet finns med i boken Korv.
Receptet ger ca 26 korvar.
När du ändå håller på föreslår jag att du gör en sats på 4 kg eftersom det är ganska pilligt med torkning och rökning. Om det mot förmodanblir något över när du gått över till grannarna med en påse nyrökta stångryttare kan du alltid frysa in det till framtida lunchlådor.
En unik korv
Isterbandet, eller "stångryttaren" , är den svenskaste av korvar och dess like är svår att finna någon annanstans i världen. Henning Fasth skriver i sin Receptbok för charkuterister att: "Såväl rökta som torkade isterband böra alltid finnas beroende på kundernas olika smak." Numera är väl de flesta isterband lätt rökta.
Läs mer om