Medelhavets smaker, livsstil & hemligheten bakom friskt åldrande
Receptet är hämtat ur boken "Den goda maten", Bookmark Förlag.
Läs mer
Ingredienser
4 skivor bröd (bruschetta)
1 burk kronärtskocksbotten (eller kronärtskockshjärtan) [ca 210 g avrunna]
1 schalottenlök
0,25 chilifrukt (färsk)
2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
salt
peppar
0,5 kruka färsk kruspersilja
Bruschetta
surdegsbröd
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
ev 1-2 krm flingsalt
Gör så här
Skiva kronärtskockorna tunt.
Finhacka schalottenlök, chili och en vitlöksklyfta.
Häll olivolja i en stekpanna så det täcker hela botten, hetta upp till medelvärme.
Lägg ner schalottenlök, chili och vitlök i stekpannan samt salta och peppra.
Låt puttra på medelvärme i ca 5-10 minuter, eller tills löken fått färg.
Finhacka persilja men spara några blad till topping.
Förbered brödet enligt grundreceptet för bruschetta, se recept längre ner.
Höj värmen på spisen, häll på mer olivolja om det behövs så att inget bränns.
När oljan är het så lägg i kronärtskockan och persiljan, låt bryna i ca 1-2 minuter tills den blir krispig och lätt friterad.
Fördela kronärtskocksblandningen på varje brödskiva. Toppa med persiljeblad samt salta och peppra efter smak.
Bruschetta
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva 4 medeltjocka skivor av ett äkta surdegsbröd. Pensla olivolja på båda sidor av brödet.
Sätt in brödet i ugnen i ca 15–20 minuter tills det fått en gyllenbrun färg.
Skala vitlöksklyftan och gnid den fram och tillbaka över brödets ena sida. Vitlöken rivs upp av brödet och smakerna kommer in i brödet. Salta eventuellt lite på brödet, beroende på vilken topping du väljer.