Kroppkakor med kantarellfyllning

koket.se
Kroppkakor med kantarellfyllning
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Kroppkakor med kantarellfyllning

14 ingredienser

1 h + tid i kyl

Kroppkakor med kantarellfyllning och vattlingon är en härlig twist på den klassiska svenska rätten. En perfekt kombination av traditionella smaker!

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Kantarellduxelle

  • ca 500 g kantareller
  • 50 g smör
  • ca 500 g gul lök
  • matolja
  • svartpeppar
  • salt

Kroppkakor

  • 500 g potatis, kokt och passerad
  • 90 g äggula
  • 100 g potatismjöl
  • salt

Vattlingon

  • lingon

Servering

  • kantareller, stekta
  • grädde, ovispad
  • smör, brynt

Gör så här

Kantarellduxelle

  1. Stek kantarellerna i matolja tills de släpper vätska.
  2. Addera smöret och bryn dem på medelhög värme.
  3. Skiva ner löken och stek länge på låg värme i olja tills den mjuknar.
  4. Addera smör och tillaga länge på låg värme tills löken är jämnt brynt.
  5. Mixa ihop 300 g av de stekta kantarellerna med 150 g av den karamelliserade löken och smaka upp med rikligt med nymald svartpeppar och salt.

Kroppkakor

  1. Koka potatisen med skalet kvar i saltat vatten tills den är klar.
  2. Häll av vattnet och skala potatisen.
  3. Pressa eller tryck potatisen genom en grovmaskig sil. Låt svalna något.
  4. Blanda ner äggula och sikta i potatismjöl under omrörning.
  5. Dela upp potatisdegen i bitar som väger 20 g.
  6. Tryck ut bitarna så att de är ca 3-4 mm tjocka.
  7. Fyll med kantarellfyllningen, förslut dem och rulla dem jämna.
  8. Förvara kroppkakorna i kylen i ca 1 timme. Repetera tills all smet är slut.

Vattlingon

  1. Häll lingonen i en ren glasburk.
  2. Koka upp vatten och låt svalna helt.
  3. Slå vattnet över lingonen och förslut burken.
  4. Låt stå i ca 1 månad.
  5. Använd lingonen som tillbehör till köttbullar, kroppkakor, i gräddsåsen eller på desserten.

Servering

  1. Sjud kroppkakorna i saltat vatten i ca 7-8 minuter eller tills de flyter.
  2. Lyft ur kroppkakorna och låt dem rinna av.
  3. Stek dem sedan i en panna med smör.
  4. Servera kroppkakorna med stekta kantareller, vattlingon, ovispad grädde och brynt smör.