Krusbärspaj med mandel

Krusbärspaj med mandel
Foto: Micael Bindefeld

Krusbärspaj med mandel

Av: Micael Bindefeld

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

40 m

Fyllig krusbärspaj med söt och krispig botten.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 100 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 0,5 kg krusbär
  • 100 g mandelspån
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 50 g smör, kallt
  • 5 msk sirap

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader. Mixa under tiden ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller blanda noggrant ihop allt för hand. Tryck ut degen och klä en pajform och ställ i kylskåpet.
  2. Snoppa och skölj bären. Torka dem lätt med hushållspapper. Mixa hälften av mandelspånen och blanda med rörsocker och potatismjöl. Grädda nu pajskalet i ugnen 10 minuter, eller tills det fått fin färg, och låt svalna.
  3. Täck hela pajbotten med krusbär. Strö mandel- och sockermixen över bären. Häll resten av mandelspånen över bären. Hyvla det kalla smöret över mandeln och häll sirapen ovanpå.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.