Kryddig mandelkaka med mascarpone och inlagda körsbär

koket.se
Kryddig mandelkaka
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Kryddig mandelkaka med mascarpone och inlagda körsbär

11 ingredienser

1 h

Överraska gästerna med en riktigt julig mandelkaka smaksatt med papperkakskryddor.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 220 g mandelmjöl
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 25 g smör (till formen)
  • Topping
  • 1 burk mascarpone
  • 3 msk honung
  • 1 dl inlagda körsbär

Gör så här

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötig karamell och det har blivit gyllenbrunt. Dra snabbt kastrullen åt sidan och häll upp smöret i en bunke så att det inte brännas.
  2. Vispa socker och ägg pösigt med en elvisp. Tillsätt sedan smöret.
  3. Blanda mandelmjöl, pepparkakskrydda, bakpulver och salt i en separat bunke.
  4. Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten men hjälp av en slickepott.
  5. Smörj en form (30 x 20 cm) och täck med bakplåtspapper. Smörj även bakplåtspappret.
  6. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Låt svalna.
  7. Vispa ihop mascarpone och honung. Toppa kakan med krämen och körsbär.