Kryddig skördekaka med citronfrosting

koket.se
Kryddig skördekaka med citronfrosting
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kryddig skördekaka med citronfrosting

18 ingredienser

1 h 45 min + tid att svalna

Camilla Hamid bakar en kaka som påminner om morotskaka men som innehåller mycket mer gott än bara morötter. Spritsa gärna på frostingen för extra fint resultat.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Skördekaka

  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg, stora
  • 1 gulbeta
  • 1 zucchini, liten (ca 250 g)
  • 2 morötter
  • 1,5 dl brunt farinsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 msk kryddblandning, kanel, kardemumma och ingefära
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl matolja

Frosting

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 400 g färskost
  • 2 citroner, finrivet skal
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl florsocker

Garnering

  • citronskal
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din form med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv gulbeta, zucchini och morötter fint ner i en skål. Tillsätt farinsocker och kanel, kardemumma och ingefära. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt med elvisp i en annan bunke. Tillsätt blandningen med de rivna grönsakerna och blanda försiktigt med slickepott.
  4. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker. Sikta ner det i äggblandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  5. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  6. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  7. Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
  8. Under tiden kan du göra frostingen. Vispa upp smöret ordentligt tills det blir krämigt i en bunke med elvisp.
  9. Skeda ner färskosten, riv ner citronskal (spara lite till garneringen) och fortsätt vispa tills allt blandat sig väl.
  10. Sikta ner florsockret och vaniljsockret. Vänd försiktigt in det i frostingen tills den är helt klumpfri med hjälp av en slickepott.
  11. Bre eller spritsa ut frostingen över kakan. Dekorera med mer citronskal och citronmeliss. Skär upp och servera direkt eller förvara i kylskåpet, inplastad.

Glöm inte att matsortera skal från grönsaker och ägg samt rester från citronen för en mer hållbar bakning, och njut av dina goda kaka. /Köket-redaktionen