Kryddiga ägg

Kryddiga ägg
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Kryddiga ägg

16 ingredienser

30 m

Det här är vanligtvis en mexikansk frukosträtt men det är även en knäckande bra rätt till kvällen. Experimentera gärna med vad du toppar dina ägg med: chorizo, svarta bönor eller inlagda jalapeños är några goda förslag. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 7.

Ingredienser

portioner
  • 4 tortillabröd (stora)
  • 2 msk olivolja
  • 1 lök, skivad (liten)
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 2 msk chipotlepasta
  • 350 g körsbärstomater
  • 2 dl tortillachips, grovt krossade
  • 25 g smör
  • 8 ägg, vispade (medelstora från frigående höns)
  • 75 g cheddarost, riven
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Toppingförslag

  • avokado, skivad
  • gräddfil
  • korianderblad
  • limejuice

Gör så här

  1. Slå in tortillabröden i folie och värm i ugnen på låg värme medan du gör äggen. Du kan även hålla bröden med en tång över en öppen låga tills du får fina grillränder.
  2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt löken och fräs försiktigt i 10 minuter tills den mjuknat.
  3. Tillsätt vitlöken och chipotlepastan och låt steka i 30 sekunder.
  4. Rör sedan i tomaterna och krydda väl. Låt koka i ytterligare 10 minuter tills tomaterna har mjuknat något.
  5. Rör sedan i tortillachipsen och låt koka en minut eller två till tills de absorberat en del av saften men fortfarande är lite knapriga.
  6. Tillsätt smöret i pannan och låt smälta.
  7. Krydda det uppvispade ägget och häll ner det i pannan. Rör om försiktigt tills det krymper till sammetslena veck.
  8. Strö riven cheddarost över de varma tortillabröden och toppa med äggröran, tomaterna och valfri topping.