Kryddiga räkor med mexikansk böngryta

Kryddiga räkor med mexikansk böngryta
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Kryddiga räkor med mexikansk böngryta

14 ingredienser

20 m

Här kommer en riktig familjefavorit som både är snabb, enkel och hälsosam! Räkorna i grytan är fantastiska på att suga upp all den kryddiga smaken och ger oss en riktig smaksensation. Varje portion innehåller 431 kcal.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 2.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1-2 msk chipotlepasta
  • 800 g blandade bönor, avrunna och sköljda
  • 400 g tomat, hackade (på burk)
  • 100 ml vatten
  • 300 g skalade räkor, råa
  • 2 avokador, tärnade
  • 1 rödlök, fint tärnad (liten)
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1-2 dl färsk koriander, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Värm olivoljan i en stekpanna på medelhög värme och fräs försiktigt vitlök och chipotlepastan i 1 minut.
  2. Tillsätt sedan bönorna, tomaterna och 100 ml vatten. Krydda väl med salt och peppar och bubbla i 15 minuter tills det tjocknat och inte längre smakar rått.
  3. Tillsätt räkorna och koka i 1–2 minuter tills de är rosa överallt.
  4. Blanda under tiden avokadon med löken och limejuicen. Krydda väl, ringla över extra jungfruolja och rör ner hälften av koriandern.
  5. Strö resten av koriandern över bön- och räkgrytan och servera med salsan.