Lammbringa med rödlök, gurka och aioli är både fräscht och gott. En rätt som gör sig riktigt bra vid festliga tillfällen helt enkelt. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 7.
Blanda kryddorna i en mortel tillsammans med vitlök och salt. Rör sedan ner oljan.
Täck lammet med kryddblandningen och lägg på en stor och djup stekplåt. Täck med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i 4–5 timmar tills köttet är mört och faller av benet. Ta bort folien under de sista 30 minuterna så att köttet blir knaprigt.
Rödlök
Lägg rödlöken i en skål och tillsätt citronsaft och salt. Massera rödlöken försiktigt tills den är lite mjuk. Ställ åt sidan.
Gurka
Halvera gurkan på längden och skiva den tunt på diagonalen. Lägg skivorna i en bred form.
Blanda övriga ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Rör om tills sockret löst sig.
Häll lagen över gurkan och låt stå i minst 1 timme innan servering.
Aioli
Vispa ihop äggula, vitlök, dijonsenap och citronsaft i en stor bunke. Du kan använda en elektrisk stavmixer eller göra det för hand.
Fortsätt vispa medan du sakta häller ner oljan i äggblandningen tills den är helt homogen. Du kan vispa i lite vatten om det inte vill binda samman. Krydda efter smak.
Servering
Servera lammet på tallrikar tillsammans med exempelvis rucolasallad, gurka, picklad rödlök och aioli.