Hur brukar du tillaga ditt ris? Testa något nytt i helgen och laga det här receptet på Mejadra som är en kryddig risrätt med linser.
Se Tove Nilsson laga receptet
Ingredienser
2 dl gröna linser
4 gula lökar, strimlad
2 msk vetemjöl
salt
2 tsk hel spiskummin
1 msk korianderfrö
1 tsk malen gurkmeja
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 tsk malen kanel
1 tsk strösocker
3 dl basmatiris
0,5 dl olivolja
5 dl vatten
Gör så här
Koka linserna ca 10 minuter så de fortfarande har en hård kärna. Skölj av och ställ åt sidan.
Blanda löken med mjöl och lite salt. Hetta upp en panna med olja och stek löken i omgångar tills den blir karamelliserad, gyllenbrun och krispig.
Lägg åt sidan på ett fat med hushållspapper.
Mortla alla kryddor grovt. Rosta i en torr panna och tillsätt ris, olivolja, vatten och linser.
Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 15 minuter. Ta av från värmen och låt ånga av genom att lägga en handduk under locket och låt stå ca 5 minuter.
Blanda in hälften av det friterade löken i riset. Servera toppad med resten av löken.