Kryddstekt lamm med fylld toppmurkla

NYHET
Kryddstekt lamm med fylld murkla
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Kryddstekt lamm med fylld toppmurkla

34 ingredienser

1 h 30 min

Kryddstekt lamm med fylld toppmurkla, kronärtskocka, ramslök och sherrysås blir en perfekt rätt att njuta av under ledigheten.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 2 msk korianderfrö
  • 2 msk fänkålsfrö
  • 600 g lammytterfilé
  • färsk timjan
  • vitlök

Fyllda murklor

  • 200 g champinjoner
  • 2 dl grädde
  • salt
  • citronsaft
  • 150 g toppmurklor
  • smör
  • vitlök
  • färsk timjan

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 5 dl torr sherry
  • 2 dl grädde
  • 2 dl lammfond (eller kalvfond)
  • 100 g smör
  • salt
  • svartpeppar
  • vitvinsvinäger

Kronärtskockor

  • 2 kronärtskockor (små)
  • 100 g smör
  • 2 dl vatten
  • 1 kruka färsk timjan
  • vitlök
  • salt
  • citronsaft

Ramslök

  • 100 g ramslök
  • vitvinsvinäger
  • strösocker
  • salt
  • neutral olja

Gör så här

Lamm

  1. Rosta korianderfrön och fänkålsfrön i en torr panna tills det börjar ryka.
  2. Mortla kryddorna till ett grovt pulver.
  3. Rulla sedan köttet i pulvret.

Fyllda murklor

  1. Riv champinjonerna grovt på ett rivjärn.
  2. Stek champinjonerna på hög värme med smör under omrörning tills de har fått lite färg och vattnet har avdunstat.
  3. Tillsätt grädde och låt reducera ner tills konsistensen är fast (grädden ska koka bort).
  4. Smaka av med salt och citronsaft.
  5. Tvätta toppmurklorna och fyll dem sedan med svampstuvningen.
  6. Stek toppmurklorna i smör tillsammans med vitlök och timjan.
  7. Smaka av med salt.
  8. Värm upp vid servering.

Sås

  1. Hacka schalottenlöken och fräs i smör tills den har fått lite färg.
  2. Tillsätt vitlöken (hel men krossad).
  3. Häll i sherry och låt reducera till en tredjedel.
  4. Tillsätt grädde samt fond och låt reducera i 5 minuter.
  5. Sila sedan av såsen.
  6. Tillsätt smör och mixa till en skummig konsistens.
  7. Smaka av med salt, svartpeppar, sherry och vinäger.
  8. Värm upp vid servering och skumma igen.

Kronärtskockor

  1. Skala och rensa kronärtskockorna (se YouTube för instruktioner).
  2. Skär varje kronärtskocka i fyra bitar.
  3. Tillsätt smör, vatten, några kvistar timjan och vitlök (hel men krossad).
  4. Koka kronärtskockorna i 5–7 minuter.
  5. Smaka av med salt och citronsaft.

Ramslök

  1. Tvätta ramslöken.
  2. Dressa ramslöken i vinäger, socker, salt och neutral olja.
  3. Smaka av och tillsätt mer socker om den är för syrlig eller mer vinäger om den är för söt.

Lamm forts.

  1. Salta lammfilén.
  2. Stek det kryddade lammet i smör på hög värme.
  3. Tillsätt timjan och vitlök.
  4. Tillsätt mer smör och ös köttet tills innertemperaturen når 54 grader.
  5. Låt vila och tranchera vid servering.