Kryddstekt lamm med vita bönor och tomatsallad

Kryddstekt lamm med vita bönor och tomatsallad
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Kryddstekt lamm med vita bönor och tomatsallad

11 ingredienser

30 m

Den här rätten är varm, väldoftande och full av smaker som för tankarna till Italien. Rätten är både snabb och enkel vilket gör att den till en hälsosam vardagsfavorit för hela familjen. Du kan också göra den här rätten med puylinser eller kikärter istället för bönor.
Varje portion innehåller 729 kcal.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 1.

Ingredienser

portioner
  • 300 g lammfilé (2 bitar)
  • 1 msk korianderfrö
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 1-2 krm chiliflakes (torkade)
  • 2 msk olivolja
  • 500 g kvisttomat, skurna i tunna klyftor (mogna)
  • 400 g vita bönor, avrunna och sköljda (cannellini eller smörbönor) [1 burk]
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • citronsaft, pressad
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • ca 1 dl färska basilikablad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
  2. Lägg filéerna i en form.
  3. Krossa koriander- och fänkålsfröna grovt i en mortel och blanda sedan med chiliflakes och hälften av oljan. Tryck ut kryddblandningen över hela lammet och ställ åt sidan i 10 minuter.
  4. Lägg under tiden upp tomaterna och bönorna på ett serveringsfat. Blanda vinäger och citronsaft med lite av kryddorna och vispa sedan i olivoljan. Häll detta över tomaterna och bönorna.
  5. Hetta upp den återstående matskeden olivolja i en ugnssäker stekpanna och stek det kryddade lammet på alla sidor tills det är tätt och gyllene överallt.
  6. Sätt in lammet i ugnen och tillaga i 8–10 minuter (lammet ska fortfarande vara rosa i mitten). Vila i 5 minuter och skiva sedan upp.
  7. Blanda bönorna och tomatsalladen försiktigt. Strö över basilikabladen och servera.