En älskad klassiker till tårta med mandelspånsbeströdda marängbottnar varvade med en smältande god smörkräm.
Ingredienser
Bottnar
160 g äggvita
160 g strösocker
100 g mandelmjöl
50 g mandelspån
Kräm
120 g strösocker
100 g äggula
200 g vispgrädde
20 g majsstärkelse
200 g smör, skuret i mindre bitar
Topping
100 g mandelspån
Gör så här
Marängbottnar
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa äggvitan med hälften av sockret till en maräng. Blanda mandelmjölet med rastrerande socker.
Vänd ned mandel-och sockerblandnignen i marängen.
Rita tre cirklar på bakplåtspapper, ca 16 cm i diameter.
Spritsa ut smeten i cirklarna. Strö över mandelspån.
Grädda bottnarna i ca 20-25 min.
Kräm
Sjud upp allt utom smöret till 85 grader under vispning. Ta från värmen vispa ner smöret. Låt svalna.
Rosta mandeln i en stekpanna eller i ugnen.
Lägg ca 1/3 del av fyllningen på första botten, strö på rostad mandel, varva botten med fyllning och mandel, lägg på sista botten och stryck upp kanter och toppen med krämen, avsluta med att täcka tårtan med mandelspån.