Kung Paos kyckling

Kung Paos kyckling
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Kung Paos kyckling

18 ingredienser

30 m

Kung pao-kyckling är en klassisk Szechuan-rätt som förlitar sig på den bedövande värmen från Sichuan-pepparn. Auberginen används inte traditionellt men fungerar bra till den möra kycklingen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 5.

Ingredienser

portioner
  • 1 msk sichuanpeppar (hela korn)
  • 2 msk maizenaredning
  • 8 kycklinglårfiléer, tärnade och skinnfria (frigående)
  • 2 msk shaoxingvin
  • 5 msk soja
  • 3 msk flytande honung
  • 3 msk risvinäger
  • 90 ml olja
  • 2 aubergines, skurna i bitar
  • 1 röd paprika, urkärnad och skuren i bitar
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 knippe salladslök, tunt skivad (vårlök)
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl rostade jordnötter
  • havssalt
  • malen svartpeppar
  • basmatiris, ångat (till servering)

Gör så här

  1. Rosta sichuanpepparkornen i en torr panna och mal sedan grovt i en mortel.
  2. Blanda pepparn med maizena i en skål och krydda väl. Tillsätt kycklingen, vin och 2 matskedar soja. Blanda väl tills kycklingen är helt täckt och kladdig.
  3. Vispa resten av sojan med honung och vinäger till en sås och ställ åt sidan.
  4. Hetta upp oljan i en stor wok eller stekpanna och stek auberginerna på hög värme i 10–12 minuter tills de är gyllene.
  5. Tillsätt röd paprika, vitlök, ingefära och hälften av salladslöken i pannan och fräs ytterligare några minuter. Använd en hålslev för att föra över grönsakerna till en skål.
  6. Häll bort det mesta av oljan ur pannan och återgå sedan till medelhög värme.
  7. Tillsätt kycklingen och chiliflakes i pannan och stek tills de är gyllene runt om.
  8. Lägg tillbaka grönsakerna i pannan, tillsätt såsen och koka ihop i 3–4 minuter tills det är klibbigt och doftar.
  9. Strö över jordnötter, resterande salladslök och servera med ångat ris.
  10. Rätten går bra att frysa. Kyl helt och frys sedan i förslutna behållare i upp till 3 månader. Tina helt och värm sedan upp i en varm wok tills rätten är rykande het.