Häll mandelmjöl, florsocker och hela ägg i en vispmaskin och vispa luftigt med visp i ca 10 minuter
Smält under tiden smöret
Stäng av vispmaskinen och sikta ned mjölet samt blanda i smöret försiktigt
Vispa därefter 45 g äggvita med florsockret till en krämig maräng
Blanda sedan de 2 olika smeterna tillsammans och spritsa upp i önskad tårtring ca 20 cm i diameter (fyll ca 1 cm i ringen, blir det 2 ringar gör det inget går bra att frysa).
Strö på lite kardemumma och socker ovanpå och sätt in i ugnen på 210 grader ca 12-14 minuter så botten får en gyllenbrun färg. Låt svalna i ringen
Kompott
Lägg gelatinbladen i blöt i mycket kallt vatten.
Skala och skär rabarbern i små bitar. Häll i en kastrull och blanda med socker och vaniljstången som skrapats ur och låt koka upp.
Under tiden skalas sparrisen skär i små bitar, ca 1 cm tjocka.
När rabarbern kokat upp så tillsätt sparrisen och blanda väl någon minut därefter tillsätter du de blötlagda gelatinbladen.
Låt kompotten svalna och när den nästan är kall lägger du kompotten på mandelbotten ca 1 cm tjock och ställer in i frysen. Blir det över frys in i en liten plastpåse går bra att använda nästa gång.
Spraychoklad
Smält först kakaosmöret på spisen på låg värme tills det är helt smält, därefter blandar du ned den hackade chokladen. Låt allt blandas ihop väl.
Bavaroise
Lägg gelatinbladen i blöt i mycket kallt vatten.
I en kastrull blandar du ned grädde, mjölk, flädersaft, citronsaft, zest av 0,5 citron, fläderblommor och vaniljstången och låt koka upp.
Vispa äggulan lätt i en bunke.
När gräddblandningen kokat upp häller du blandningen över äggulan och vispar hela tiden. Därefter ställer du den tillbaka på plattan och sjuder upp krämen till 85 grader och tillsätter de blötlagda gelatinbladen samt den vita chokladen.
Häll över i en bunke och sätt i isbad och låt krämen svalna till 20 grader. Under tiden vispar du 325 g grädde lätt och när krämen är 20 grader tillsätter du den lätt vispade grädden.
Montering
Nu tar du ut botten med kompott ovanpå ur frysen och skär ut den snyggt ur ringen. Placera den i den större ringen (slå gärna in botten med plastfolie så ingen kräm rinner ur).
Fyll sedan bavaroisen över botten och kompotten i den nya tårtringen så ringen blir helt full och stryk helt rak. Ställ in i frysen, gärna över natten. Spar sedan resten av krämen i en bunke med plast på i kylen över natten.
Nästa dag tar du en visp och vispar upp krämen len och slät som du haft i kylen, fyller den i en spritspåse med en slät tyll i , och sedan spritsar du ett oregelbundet mönster ovanpå tårtan och ställer tillbaka i frysen.
Sedan blandar du spraychokladen helt slät och värmer den till 55 grader och fyller i din spraypistol och sprayar tårtan med choklad. Ställ tillbaka i frysen ca 10 minuter.
Ställ på tårtbricka eller tallrik och låt svalna i frysen ca 3-4 timmar. Sedan ät och njut ”för Sverige i tiden”.