Kurdisk köttgryta med ris

Kurdisk köttgryta med ris
Foto: Tv4

Kurdisk köttgryta med ris

24 ingredienser

1 h

En smarik köttgryta med ris gör sig alltid bra som värmande huvudrätt under hösten.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • ca 4,5 dl ris [2 koppar]
  • 0,5 g saffran
  • 1,5 aubergine
  • 2-4 potatisar
  • 1 grön paprika
  • 3 sivripaprikor
  • 1 gul lök
  • 4 tomater
  • 1 knippe persilja
  • 1 zucchini
  • 500 g nötfärs
  • salt
  • peppar
  • paprikapulver
  • vitlökspulver
  • lökpulver
  • persilja

Tomatsås

  • 4-6 msk tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • paprika
  • pepparmix
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt en till två matskedar salt och saffran.
  3. Häll i riset när vattnet kokar och låt det koka tills riset är al dente.
  4. Sila riset och häll sedan tillbaka det i kastrullen. Ringla över rapsolja.
  5. Lägg en kökshandduk mellan kastrullen och locket, låt stå på låg temperatur i ca 15-20 minuter innan servering.
  6. Skiva upp aubergine och zucchini och lägg ut dem på ett ugnsgaller med bakplåtspapper.
  7. Ringla över olja och strö över salt.
  8. Rosta i ugnen tills de fått fin färg.
  9. Skiva potatis och stek i en separat stekpanna.
  10. Skiva upp resterande grönsaker och stek till de är mjuka.
  11. Stek köttfärsen med kryddor efter smak.

Tomatsås

  1. Stek tomatpurén och tillsätt kryddor och vatten. Koka upp till önskad konsistens.

Servering

  1. Varva grönsakerna och köttfärsen önskad ordning i en form.
  2. Häll över tomatsåsen och tillaga i ugnen i ca 15-20 minuter.