Marmelad på kvitten och citron smakar ljuvligt att äta som marmeladgodisar eller att njuta av på nybakade scones.
Ingredienser
1,6 kg kvittenfrukt
1,2 l vatten
5 citroner
12 dl strösocker
Gör så här
Börja med att ställa in ett tefat i kylen.
Tvätta kvitten noga i kallt vatten, men skala dem inte (kvittenskalet innehåller pektin).
Häll vattnet i en kastrull och lägg i en skivad citron. Skär frukten i skivor och lägg dem i citronvattnet direkt (annars hinner frukten mogna). Samla ihop alla kärnor och frön, knyt in dem i en servett/bomullsduk – lägg även detta i kastrullen.
Skiva resten av citronerna och lägg i vattnet, men spara några skivor för dekoration!
Sjud alltsammans tills frukten är ganska mör, knappt en timme brukar vara lagom.
Värm sockret i en stålskål i ugn (120 grader i 5 minuter), och rör sen ner det varma sockret i kastrullen med frukt.
Koka tills frukten får en rosa färg, testa sen lite av marmeladen på fatet du haft i kylen. Om det snabbt bildas en hinna ovanpå och det rinner av fatet lite klumpigt är marmeladen klar.
Om du vill kunna skära marmeladen så lägg bakplåtspapper i en form och häll i fruktblandningen. Dekorera med citronskivor. Eller häll på steriliserade burkar!