Kvittenmarmelad

Kvittenmarmelad
Foto: TV4
Karl Fredrik Gustavsson
Karl Fredrik Gustavsson

Kvittenmarmelad

Av: Karl Fredrik Gustafsson

Från: Karl Fredrik på Österlen

4 ingredienser

1 h 30 min

Marmelad på kvitten och citron smakar ljuvligt att äta som marmeladgodisar eller att njuta av på nybakade scones.

Ingredienser

  • 1,6 kg kvittenfrukt
  • 1,2 l vatten
  • 5 citroner
  • 12 dl strösocker

Gör så här

  1. Börja med att ställa in ett tefat i kylen.
  2. Tvätta kvitten noga i kallt vatten, men skala dem inte (kvittenskalet innehåller pektin).
  3. Häll vattnet i en kastrull och lägg i en skivad citron. Skär frukten i skivor och lägg dem i citronvattnet direkt (annars hinner frukten mogna). Samla ihop alla kärnor och frön, knyt in dem i en servett/bomullsduk – lägg även detta i kastrullen.
  4. Skiva resten av citronerna och lägg i vattnet, men spara några skivor för dekoration!
  5. Sjud alltsammans tills frukten är ganska mör, knappt en timme brukar vara lagom.
  6. Värm sockret i en stålskål i ugn (120 grader i 5 minuter), och rör sen ner det varma sockret i kastrullen med frukt.
  7. Koka tills frukten får en rosa färg, testa sen lite av marmeladen på fatet du haft i kylen. Om det snabbt bildas en hinna ovanpå och det rinner av fatet lite klumpigt är marmeladen klar.
  8. Om du vill kunna skära marmeladen så lägg bakplåtspapper i en form och häll i fruktblandningen. Dekorera med citronskivor. Eller häll på steriliserade burkar!