En indisk och mustig kycklinggryta med massor av smak serverad med goda tillbehör. Passar lika bra en vardagskväll som till helgmiddagen.
Se Jennie Walldén laga receptet
Ingredienser
700 g kycklingfilé
Marinad
0,5 citron, pressad juice
2 msk färsk ingefära, riven
3 klyftor vitlök, rivna
2 tsk chilipulver
1 msk garam masala
1 dl matyoghurt
Masala
150 g cashewnötter
ca 3 dl vatten, varmt
50 g smör
2 gula lökar, hackade
3 klyftor vitlök, rivna
2 msk färsk ingefära, riven
1 msk curry
1 msk garam masala
2 tsk chilipulver
3 msk tomatpuré
400 g finkrossade tomater
3 dl vispgrädde
1 kruka färsk koriander, stjälkar grovt hackade och blad sparade till garnering
salt
peppar
Gurk- och myntayoghurt
10 cm gurka, finhackad
1 kruka färsk mynta, finhackad
2 dl matyoghurt
0,5 citron, pressad juice
Till servering
4 port basmatiris, nykokt
Gör så här
Blanda ihop allt till marinaden. Skär kycklingen i 2-3 cm stora bitar. Blanda med marinaden. Låt stå i minst 1 timme, gärna över natten i kylen.
Mixa cashewnötter och varmt vatten till en mjölkig kräm.
Fräs den hackade löken i en tjockbottnad gryta tills den är mjuk. Tillsätt vitlök, ingefära och smör. Låt steka med i 2 minuter.
Tillsätt curry, garam masala och milt chilipulver och låt steka med i några sekunder. Lägg sedan i tomatpuré och låt fräsa några sekunder så den rostas lätt.
Häll på tomater, cashewkrämen, vispgrädde och korianderstjälkar. Låt puttra i 10 minuter, smaka sedan av med salt och peppar.
Stek den marinerade kycklingen på hög värme tills den fått fin färg. Ta från värmen och lägg ner kycklingen i grytan. Låt koka ihop några minuter.
Gör en svalkande sås genom att blanda gurka, mynta med yoghurt och citronjuice. Smaka av med salt.
Servera din butter chicken med den svalkande yoghurten samt basmatiris. Njut!