Kyckling med teriyakisås och brysselkål

koket.se
Kyckling med teriyakisås och brysselkål
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Kyckling med teriyakisås och brysselkål

14 ingredienser

Jennie Walldéns recept på kyckling teriyaki med sojastekt brysselkål och ris.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 800 g kycklinglårfilé med skinn
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 400 g brysselkål
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • neutral rapsolja, att steka i
  • 3 dl japanskt ris

Teriyakisås

  • 0,5 dl japansk soja
  • 0,5 dl mirin
  • 0,5 dl sake (eller torr sherry)
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, rivna

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen. Ställ vid spisen.
  3. Stick i kycklingen med en gaffel så det blir små hål i skinnet. Stek kycklingen i stekpanna med skinnsidan ner. Låt bli gyllene innan du vänder kycklingen. Stek ca 3 minuter per sida. Häll sedan i teriyakisåsen i pannan med kycklingen. Låt såsen puttra ihop och reducera med kycklingen i några minuter. Skeda sås på kycklingen under tiden.
  4. Ta kycklingen från värmen och skiva i munsstora bitar. Strö över rostade sesamfrön samt salladslök.
  5. Halvera brysselkål och stek på rykande het värme i några minuter tills brynt. Häll på soja samt risvinäger och låt fräsa i några sekunder.
  6. Servera kycklingen med brysselkål och ångande varmt japanskt ris.