2-3 msk dijonsenap (justera mängd efter smak, jag har i 3 stora msk)
6 gula lökar
4 klyftor vitlök
2 citroner
2 msk äppelcidervinäger
2 lagerblad
2 tsk chilipulver (eller paprikapulver)
2 buljontärningar (gärna hönsbuljong men grönsaksbuljong funkar också)
salt
peppar
ca 2 dl vatten
olja, till stekning
ev färsk chili, och gröna oliver
Gör så här
Dela kycklingklubborna i mitten. Pressa eller finhacka vitlök, pressa citronerna, hacka löken i strimlor.
Häll vitlök, citron, vinäger, senap, chili- eller paprikapulver, salt, peppar över kycklingen och blanda allting ordentligt. Blanda gärna med händerna och massera in marinaden i kycklingen. Häll över lökstrimlorna, ringla lite olja över och blanda igen. Plasta in bunken och låt kycklingen marineras i kylen några timmar, gärna upp till 12 timmar.
Ta fram kycklingen i rumstemperatur en stund före tillagning. Lyft upp kycklingen ur marinaden och spara marinaden till senare.
Du kan antingen grilla kycklingen mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter eller steka den i olja. Jag steker kycklingen i olja, ca 10 minuter på varje sida. Ställ kycklingen åt sidan.
Hetta upp rikligt med olja i en gryta. Lyft upp löken från bunken, all vätska som har bildats från marinaden sparar du till senare. Stek löken gyllene. Tillsätt lagerbladen och stek lite till. Tillsätt kycklingen, marinaden och stek en stund till. Smula över buljongtärningar, tillsätt ca 2 dl vatten, rör om och koka upp.
Om du vill kan du ha i gröna oliver och färsk chili i grytan. Lägg ett lock och låt allting puttra på medelvärme i ca 20-30 minuter. Smaka av grytan och ha eventuellt i mer senap, citron eller salt.