Kycklingbulgogi med rätta tillbehör

Kycklingbulgogi med rätta tillbehör
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Kycklingbulgogi med rätta tillbehör

16 ingredienser

20 m + marinering

Marinerad kycklinglårfilé med sesamdressade böngroddar, koreansk chiliaioli och nykokt ris.

Dryckestips: Testa att servera te till maten. Nedan hittar du förslag på tre olika sorter.

  • Red oolong feng huang dan cong
  • Bei mei yin zhen
  • Gen mai cha

Ingredienser

portioner

Kycklingbulgogi

  • 600 g kycklinglårfilé
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 3 klyftor vitlök, skalade och rivna

Koreansk chiliaioli

  • 2 dl majonnäs (gärna hemslagen)
  • 1 msk gochujang, koreansk chilipasta (eller sriracha eller sambal oelek samt 0,5 tsk honung)
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, riven

sesamböngroddar

  • 150 g böngroddar (från mungbönor)
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk rostade sesamfrön
  • 0,5 tsk salt

Till servering

  • japanskt ris, nykokt (eller koreanskt ris)

Gör så här

Kycklingbulgogi

  1. Blanda ihop alla ingredienserna utom kycklingen till kycklingbulgogin till en marinad. Lägg i kycklingen och låt marinera i minst 1 timme eller mer, gärna över natten.
  2. Stek/grilla kycklingen till gyllene och genomstekt. Låt vila i några minuter och skiva sedan upp och servera med koreansk chiliaioli, sesamböngroddar, chilipicklad gurka och salladsblad.

Koreansk chiliaioli

  1. Vispa försiktigt samman majonnäs, chilipasta, sesamolja och vitlök.

Sesamböngroddar

  1. Häll kallt vatten i en bunke och lägg groddar i. Skölj väl och avlägsna eventuella gröna bönskal. Häll av vattnet. Koka upp 2 liter vatten och häll i bunken med de sköljda böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
  2. Blanda groddarna med sesamolja, vitlök, sesamfrön och salt.