Kycklingglaserad makrill med melonsallad

koket.se
Kycklingglaserad makrill med melonsallad
Foto: TV4

Kycklingglaserad makrill med melonsallad

24 ingredienser

1 h

Den här somriga rätten består av glaserad makrill och en fräsch melonsallad med yoghurt.

Se Elias Kvarning laga receptet

logo

Ingredienser

portioner2 - 4

Kycklingglaze

  • 5 szechuan-pepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 krm espelettepeppar (eller valfri stark peppar)
  • 1 msk strösocker
  • 25 g normalsaltat smör
  • 4 dl kycklingfond, hemmagjord och rostad
  • skrovet från makrill, helst grillade och rökta
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron, zest och saft
  • 2 kvistar färsk timjan

Makrill

  • 2 makrillar, urtagna och benfria
  • salt
  • blandade örter
  • olivolja

Melonsallad

  • 2-3 skivor melon (gärna olika sorter)
  • 0,5 gurka
  • olivolja
  • 2 citroner
  • salt

Yoghurtdressing

  • 4 dl yoghurt
  • salt
  • citronsaft
  • 2 dl olivolja

Servering

  • blandade örter (mynta, basilika, isop, timjan, oregano)
  • ätbara blommor

Gör så här

Kycklingglaze

  1. Rosta de torra kryddorna på låg temperatur i en stekpanna med höga kanter.
  2. Häll i sockret och låt det karamelliseras till en fin och djup gyllenbrun färg.
  3. Tillsätt sedan smör, kycklingfond och makrillskroven.
  4. Riv ner vitlök och citronzesten samt pressa i citronsaft och strö i timjan.
  5. Låt sjuda på låg temperatur tills glazen har tjocknat, sila av och ställ åt sidan.

Makrill

  1. Be din fiskhandlare att stycka ut ryggraden och ”byxa” makrillen, men håll skinn och filéer intakt.
  2. Skärs makrillen på vardera sida från undersidan längst med ryggraden (utan att skära igenom skinnet) med en sax och en flexibel vass kniv.
  3. Klipp loss ryggraden från stjärtfenan fram till huvudet.
  4. Skär försiktigt loss revbenen på vardera sida och ”byxa” båda filéerna. Klipp bort gälarna.
  5. Makrillen bör nu vara intakt men alla ben är nu uttagna.

Melonsallad

  1. Skär melon och gurka i varierade former, men inte större än en tärning.
  2. Vänd runt bitarna i lite olivolja, citronsaft och salt. Lägg upp på en tallrik.

Yoghurtdressing

  1. Smaka upp yoghurten med salt och citronsaft.
  2. Häll på olivolja och ”vänd in” olivoljan försiktigt så att dressingen ser sprucken ut.

Makrill forts.

  1. Torrsalta försiktigt makrillen på skinnsidan för att ”torka ut” skinnet. Det förenklar grillningen utan att skinnet fastnar på gallret.
  2. Låt fisken ”rimma” i ca 15 minuter.
  3. Torka av fukt och eventuellt överflöd av salt från skinnet
  4. Pensla insidan av makrillen med kycklingglazen och lägg späda trädgårdsörter längst med hela fiskens insida.
  5. Stryk på ett tunt lager olivolja över hela skinnsidan på fisken med fingret.
  6. Trä sedan stjärtfenan genom munnen så att fisken är dubbelvikt.
  7. Grilla på hög värme i ca 40 sekunder på vardera sida, var försiktig när du vänder!
  8. Låt vila ca 1 minut innan servering.

Servering

  1. Skeda yoghurt och olivolja över melonsalladen och garnera med trädgårdsörter och blomster.