En fantastiskt god kycklinggratäng med Västerbottensost i krämig sås. Bjud med pressad potatis och en fräsch sallad. En toppenmiddag som också passr fint i matlådan.
800 g kycklinginnerfilé (eller vanliga filéer som du delar på längden)
smör, att steka i
salt
peppar
65 g babyspenat
10 körsbärstomater
1 dl purjolök, finskuren
1,5 dl Västerbottensost
2 msk pinjenötter
Sås
2 klyftor vitlök
3 dl vispgrädde
0,5 dl sweet chilisås
2 msk kycklingfond (koncentrerad)
1 dl crème fraîche
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
Till servering
kokt potatis, pressad
Sallad
salladsmix
körsbärstomater, halverade
fetaost
valnötter
olivolja
balsamvinäger
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och koka potatisen.
Salta och peppra kycklingfiléerna på bägge sidor. Bryn dem runt om i smör i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnsform.
Ansa, skölj och strimla purjolöken fint. Skär tomaterna i häften. Fördela purjo, spenat, tomater och pinjenötter över kycklingen.
Skala och finhacka löken. Fräs vitlöken mjuk i smör en stekpanna, den ska inte ta färg. Tillsätt sedan vispgrädde, sweet chilisås och kycklingfond. Låt koka ihop.
Tillsätt crème fraiche, timjan och oregano. Låt koka ihop och smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.
Häll såsen över allt i formen och toppa med riven Västerbottensost.
Sätt in i ugnen ca 20 minuter tills den är varm rakt igenom och har gratinerats.
Häll av potatisen. Pressa genom en potatispress.
Vänd ihop sallad och tomater. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Toppa med smulad feta och valnötter. Salta och peppra.