Kycklinggryta med pärlcouscous och vitlöksmajonnäs

NYHET
koket.se
Kycklinggryta med pärlcouscous och vitlöksmajonnäs
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Kycklinggryta med pärlcouscous och vitlöksmajonnäs

19 ingredienser

En härlig familjemiddag med kyckling som får god smak från kryddblandningen sju kryddor och serveras med couscous och fluffig vitlökskräm.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

  • 1 hel kyckling
  • 10 steklökar
  • 500 g pärlcouscous
  • 1 förp färdigkokta kikärtor (á 400 g)
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 1,5 tsk kummin
  • 1 tsk sju kryddor
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 2 kycklingbuljongtärningar (eller 1,5 msk konc fond, grönsaksbuljong funkar också bra)
  • 3-5 lagerblad
  • salt
  • peppar
  • ca 1,2 l vatten

Toum

  • 2 äggvitor
  • 1-3 klyftor vitlök (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
  • 2-3 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 tsk citronsaft

Gör så här

  1. Dela kycklingen i bitar. Skala lökarna och behåll dem hela. Hetta upp olja och smör i en rymlig stekpanna eller gryta. Bryn kycklingbitarna och strö på kummin, sju kryddor, kanel, salt och svartpeppar samtidigt som du steker kycklingen.
  2. Stek tills kycklingen får en fin färg runt om, ca 8-9 minuter på varje sida.
  3. I en separat stekpanna hettar du upp smör och steker löken tills den får en fin färg runt om.
  4. Lägg löken tillsammans med kycklingen, Häll över 1,2 liter kokhett vatten, smula i buljongtärningarna, tillsätt lagerbladen och låt grytan koka upp. Skumma eventuellt av grytan om det bildas skum från kycklingen. Sänk värmen och låt grytan koka under lock i ca 30 minuter. Häll kikärtorna i grytan och låt allting få koka i 15-20 minuter.
  5. Smaka av grytan och krydda eventuellt mer eller tillsätt lite mer vatten vid behov.
  6. Förbered sedan pärlcouscousen. Koka couscousen al dente, kornen ska mjukna men fortfarande ha lite tuggmotstånd. Sila av. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Häll i couscousen och stek i 2-3 minuter under omrörning.
  7. Ringla sedan över ca 2 dl från kycklingens kokvatten på couscousen, stek lite till. Smaka av med salt och peppar.
  8. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 minuter.
  9. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen upp till 3-4 dagar.
  10. Lägg cosucosen på ett fat, toppa med kycklingbitar och lök, ringla lite buljong över. Servera med resterande buljong bredvid.