Kycklinggryta med potatis och ras el hanout

POPULÄRT
Kycklinggryta med potatis och ras el hanout
Foto: Niklas Nyman
joel åhlin
joel åhlin

Kycklinggryta med potatis och ras el hanout

22 ingredienser

Min kompis Thomas bjöd på denna gryta en höstkväll i Hammarbyhöjden för några år sedan. Han hade varit i Marocko och blivit inspirerad av det nordafrikanska köket. Jag blev kär i smakerna i rätten och bestämde mig för att jag en dag också skulle ta mig dit. /Joel

Recept ur kokboken Azur

_
_

Alf Tumbles dryckestips:

Le Sabbie dell'Etna Nr 2372 - Aromatiskt och soligt vin som tack var sitt ursprung Etna har en pigg syra och vulkanisk mineralitet.

Mas Janeil Nr 74448 - Ett rött vin södra Frankrike som görs utan svavel. Vinmakaren vill dock inte kalla det för ett naturvin, mer som experiment. Fantastiskt ren och fin frukt, servera svalt!

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklinglår med ben [ca 800 g]
  • 2 gula lökar, grovt hackade
  • 2 msk ras el hanout, se nedan
  • 4 tomater, delade
  • 6 fasta potatisar, skalade och kvartade
  • 2 saltade citroner, skalet (se nedan eller köp färdiga)
  • 1 hel vitlök, halverad på mitten
  • 1 dl gröna oliver med kärnor (eller utan kärnor)
  • 1 knippe bladpersilja, grovhackat
  • matolja
  • salt

Ras el hanout, ca 4 msk

  • 2 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk ingefära, mald
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk svartpepparkorn
  • 0,5 tsk hela korianderfrön
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk kryddpepparkorn
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 0,5 tsk kryddnejlika, hel

Saltade citroner

  • 8 citroner (ekologisk)
  • 120 g havssalt

Gör så här

Kycklinggryta

  1. Bryn kycklinglåren i olja i en gryta med lock på medelhög värme tills låren fått fin färg.
  2. Tillsätt lök och ras el hanout, rör om. Lägg i tomater, potatis, citronskal och vitlök och slå över vatten så det nästan täcker. Låt koka upp, sänk sedan värmen så det småputtrar. Lägg på locket och låt småputtra 45 minuter.
  3. Lyft av locket och känn efter om kycklinglåren är möra, köttet ska lossa lätt från benet. Om det inte gör det låter du bara grytan fortsätta småkoka under lock. När kycklingen är mör tillsätter du oliver och persilja. Smaka av med salt.
  4. Servera grytan samma dag eller dagen efter. Om du ska servera grytan dagen efter kan du vänta med att tillsätta persiljan och göra det strax före servering.

Ras el hanout

  1. Mortla eller mal de hela kryddorna. Blanda alla kryddorna och förvara i en burk med tättslutande lock. Torkade kryddor smakar som bäst inom 1 månad efter att de mortlats eller malts.

Saltade citroner

  1. Tvätta citronerna. Skär ett djupt kryss i ena änden av varje citron. Det ska alltså se ut som fyra klyftor som hålls ihop. Fördela och fyll citronerna med saltet.
  2. Lägg citronerna i en ren burk med tättslutande lock, häll på allt överblivet salt. Låt stå i kylen 4 veckor. Vänd burken uppochner varje dag första veckan. Håller minst 1 månad, ofta längre.