15 g shiitakesvamp, torkad (eller svamp du har plockat själv)
Kycklingbuljong
1 kyckling, skrovet (ekologisk)
150 g rotselleri, i bitar
150 g morot, i bitar
150 g palsternacka, i bitar
1 gul lök, i bitar
10 svartpepparkorn
3 lagerblad
2 ägg
Pocherade ägg
4 ägg
1 msk äppelcidervinäger
Gör så här
Rostat bakpulver
Sätt ugnen på 135 grader.
Täck en ugnsplåt med ett bakplåtspapper och häll ut bakpulver på plåten.
Rosta bakpulvret 1 timme mitt i ugnen.
Nu har du bakpulver som räcker till ganska många omgångar nudlar.
Sockertångsflingor
Sätt ugnen på 50 grader.
Torka sockertång i ugnen i 5 minuter så att den blir riktigt spröd.
Mixa tången så finfördelat som möjligt. Häll tångflingorna genom en sil. De grova flingor som inte går igenom silen kan du mixa en gång till.
Ramennudlar
Blanda vatten med bakpulver, tångflingor och tångsalt. Rör om så att allt löser sig. Låt vätskan stå så att tången blir genomfuktad.
Olika mjöl suger upp olika med vatten. Börja med 400 g och häll det i en degblandare. Sätt igång blandaren på låg fart och häll sakta ner vätskan i mjölet.
Låt blandaren gå tills degen går ihop. Häll eventuellt på mer mjöl. Det skall bli en ganska hård och gummiaktig deg.
När degen har gått ihop tar du upp den på bakbordet och knådar den helt smidig. Låt degen vila invirad i plast i minst en timme eller allra helst i kylen till nästa dag.
Hönsbuljong
Lägg tång och svamp i blöt i vattnet och låt stå i rumstemperatur över natten.
Nästa dag värmer du sakta upp vätskan så att den precis börjar sjuda. Fingertången kan ge en besk smak om den kokas och de värmekänsliga vitaminerna förstörs.
Ta vara på tång och svamp och lägg dem kallt så länge. Det används som topping till soppan sedan.
Kycklingbuljong
Om skrovet ej är tillagat så rosta det på 175 grader i 45 minuter.
Lägg över kyckling och grönsaker i en rejäl stekgryta.
Häll över din hönsbuljongen med tång och svamp så att det precis täcker hönan och grönsakerna.
Lägg på ett lock och låt sjuda (inte koka) i 10 minuter. Ta bort fingertången och spara vid sidan. Den används senare.
Sjud buljongen sakta i 1,5–2 timmar.
Sila av kyckling, grönsaker och svamp och ta vara på buljongen. Låt den fortsätta att sjuda och reducera ner tills hälften av vätskan återstår.
Om du vill att den skall bli helt ren och klar så ta två ägg. Skilj äggvitan från äggulan.
Låt buljongen svalna så att äggvitan inte koagulerar när den sedan vispas ner i den.
Låt försiktigt sjuda upp och sila bort massan som lägger sig på ytan genom en saftsil.
Salta buljongen efter smak.
Pocherade ägg
Koka upp vatten.
Använd så färska ägg du kan för bäst resultat.
Knäck 4 ägg i en skål. Häll över äppelcidervinäger eller ättika. Låt stå i 3–5 minuter tills äggen bildar tydliga vita hinnor.
Häll ner äggen i det kokande vattnet. Tag upp efter 3–5 minuter beroende på hur lös gula du vill ha.
Servering
När soppan är så gott som klar så dela nudeldegen i 8 jämnstora bitar. Platta till något och kör den genom pastamaskin till fyrans tjocklek.
Pudra degens yta med mjöl eller maizena. Kör degen till tunna nudlar. Doppa dem i mjöl så att de inte klibbar ihop.
Koka nudlarna i stormkokande och rejält saltat vatten. 45 sekunder brukar vara lagom. Skölj sedan genast i kallt vatten.
Lägg nudlar i botten av din skål. Lägg på fingertång klippt i bitar, svamp och det pocherade ägget.
Häll kycklingbuljongen försiktigt över alltsammans.