Labneh färskostbollar

labneh
Foto: Ulrika Ekblom
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Labneh färskostbollar

8 ingredienser

10 min + 3 dygn i kylskåp

Vackra och ljuvligt goda färskostbollar rullade i olika smak­sättningar. Använd dina favoriter bland kryddor, nötter och örter. Smaksättningarna kan varieras i det oändliga! Bollarna är ett fantastiskt gott tillbehör till grillat, och ett vackert inslag på buffén eller vid brunchen. /Zeina

Receptet är från boken Zeinas Kitchen - Mat från Mellanöstern, Bonnier Fakta.

Ingredienser

portioner stycken
  • 700 g turkisk yoghurt
  • 1 tsk salt
  • olivolja

Förslag på smaksättning

  • blandade nötter, finhackade (t ex val- eller pistaschnötter)
  • torkade örter (t ex timjan, mynta, persilja, oregano)
  • färska örter, finhackade (t ex persilja, mynta, dill, gräslök)
  • kryddor (t ex paprikapulver, salladskrydda, svartpeppar, vitlökspulver, chiliflakes, zaatar)
  • sesamfrön (eller kumminfrön)

Gör så här

  1. Sätt en sil över en bunke och täck silens insida med en ren kökshandduk. Blanda yoghurt och salt och häll sedan ner i silen.
  2. Låt yoghur­ten rinna av i kylen i 3 dagar. Byt handduk varje dag, och skrapa då av yoghurten. Kasta med jämna mellanrum vätskan som rinner av från yoghurten. Efter 3 dagar är yoghurten ganska fast och har blivit till labneh.
  3. Rulla labnehn till små bollar och lägg dem på en ren kökshandduk. Låt bollarna torka på duken i kylen tills de slutar vätska sig, cirka 1–2 timmar.
  4. Rulla bollarna i valfri smaksättning, ringla lite olivolja på toppen och servera dem med ett gott bröd.