Lahmo do bayto - syrianskt bröd

NYHET
koket.se
Lahmo do bayto - syrianskt bröd
Foto: TV4
Mayka Gulo
Mayka Gulo

Lahmo do bayto - syrianskt bröd

7 ingredienser

40 min + jäsning

Ett vitt, luftigt syrianskt bröd med sesamfrön.
OBS! Degen upplevs lös, men det är så den ska vara.

Se Mayka Gulo laga receptet

logo

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl

𝐆𝐥𝐚𝐬𝐲𝐫𝐞𝐧

  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • svarta sesamfrön

Gör så här

Glasyr

  1. Häll mjöl och vatten i en kastrull. Vispa klumpfritt under omrörning. Sänk värmen och låt småputtra i 5 min. Låt svalna.

Brödet

  1. Blanda alla ingredienserna i en skål. Knåda i ca 10 min för hand eller i maskin. Avsluta med oljan och låt jäsa 1h.
  2. Dela degen i stora bollar och lägg de direkt på bakplåtspappret utan att använda mjöl. Det riskerar att förändra ytan. Använd lite olja på händerna istället när du ”bollar” ut degen. Undvik också att knåda eller lek för mycket med degen annars riskerar den att bli torr efter utbakningen.
  3. Låt degen vila som dem är på plåten i 10 min sen plattar du till bollarna med fingertopparna med hjälp av lite olja på händerna. Strö på lite frön
  4. Låt jäsa i ytterligare 30 min.
  5. Sätt ugnen på varmluftsugn på 210 grader.
  6. Pensla lite glasyr på brödet före och efter gräddning. Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 min eller tills brödet blir gyllenbrun