En fantastiskt god kladdkaka med lakritspulver i smeten som efter gräddning toppas med en chokladkolaglasyr och saltlakrits strössel. Ett måste för alla choklad- och lakritsälskare.
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
Tillsätt strösocker, kakao, lakritspulver och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget.
Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
Ha till sist ner vetemjöl och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller
tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över
natten.
Chokladkolaglasyr
Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Tillsätt sedan strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och vispgrädde. Låt puttra på låg temperatur i ca 5 minuter tills sockerkristallerna smält.
Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Blanda ihop till en slät smet med hjälp av en slickepott.
Häll chokladkolan över kladdkakan, garnera med saltlakritsströssel och låt stå i kylskåpet i 1-2 timmar tills glasyren stelnat.