Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.
Lamm med pistage
Sätt ugnen på 140 grader.
Putsa bort fett och hinnor på lammfilén. Kör pistagenötterna i en matberedare tills du får en jämnt finkornigt kross.
Mal spiskummin, korianderfrön och svartpeppar i en mortel eller kaffekvarn. Salta lammfilén ordentligt och gnid in med kryddblandningen.
Stek lammfilén på hög värme i en tjockbottnad stekpanna med olja tills den får brynt färg på alla sidor. Ta lammet ur pannan.
Pensla ett tunt lager vispad äggvita på lammet och rulla i pistagekrosset.
Lägg över köttet i en ugnsform och stick i en termometer. Stek klart i ugn tills innertemperaturen når 59 grader.
Låt köttet vila i minst 5 minuter innan det skärs upp o i fina skivor.
Harissaglaserade morötter
Skala och trimma morötterna så att de är lika långa.
Värm olivoljan i en sauteuse eller traktörpanna på medelhög värme. Rosta spiskummin i cirka 30 sekunder tills fröna börjar sprätta och får lätt gyllenbrun färg.
Tillsätt kardemumma, harissa och låt kryddorna värmas upp i oljan. Var försiktig med att inte bränna kryddorna.
Lägg ner morötterna och häll på lönnsirap och citronsaft. Krydda med salt och fyll på med vatten så att det precis täcker morötterna.
Låt koka utan lock tills morötterna mjuknat med har kvar en spänstig kärna, cirka 8 min. Rör om då och då genom att skaka pannan. Under koktiden bör vätskan reduceras ner till en glansig sås men var uppmärksam och tillsätt mer vatten om det håller på att koka torrt.
Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft.
Servering
Bred ut en bädd av yoghurtsåsen på tallriken. Toppa med lager utav fint strimlade myntablad, granatäppelkärnor, morötter och till sist lammet. Avsluta med lite flingsalt och peppar på köttet.