En perfekt helgmiddag med lammfärsbiffar, vispat vitlökssmör, gurksallad och ugnsrostad timjanpotatis. En svårslagen middag som enkelt kan lagas till många.
Halvera potatisarna är skär i kvartar. Låt ligga i en bunke med kallt vatten ca 5-10 minuter. Ta upp och torka av från vätska med en kökshandduk.
Lägg sedan på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö över torkad timjan, blanda runt.
Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter. Salta potatisen när den kommer ut från ugnen.
Blanda samman ägg, riven lök, riven vitlök, ströbröd, grädde, salt, peppar, finhackad chili och rosmarin samt citronzest i en bunke. Låt svälla 5-10 minuter. Blanda sedan ihop med lammfärsen
Forma biffar och lägg på ett fat.
Blanda samman smör med riven vitlök, finhackad persilja, finhackad gräslök, chilipulver, chiliflakes, citronsaft, flingsalt, rapsolja och nymalen svartpeppar. Vispa kraftigt med elvisp tills det blir riktigt fluffigt.
Slå sönder gurkan med handtaget på kniven. Skär ned slarvigt i bitar och lägg i en skål. Tillsätt svarta oliver och smulad fetaost. Ringla över olivolja, rödvinsvinäger och strö över flingsalt, nymalen svartpeppar och torkad oregano.
Stek biffarna tills de blir genomstekta i en stekpanna med smör. Salta och peppra båda sidor.
Servera lammfärsbiffarna till timjanpotatisen, det fluffiga vitlökssmöret och den syrliga gurksalladen.