Lammfärsspett 50/50 med hummus, bulgur, grillad sparris och myntayoghurt

Lammfärsspett 5050 med hummus, bulgur, grillad sparris och myntayoghurt
Foto: TV4

Lammfärsspett 50/50 med hummus, bulgur, grillad sparris och myntayoghurt

41 ingredienser

"Denna rätt uppfyller alla kriterier för god smak, hälsa och minskad klimatpåverkan. Genom att använda svenskodlade baljväxter ihop med lammfärsen minskar köttmängden utan att kompromissa med smaken enligt 50/50-principen. Att byta ut hälften av allt kött mot baljväxter och grönsaker kan avsevärt minska vårt klimatavtryck och förbättra vår hälsa. Jag hoppas att du vill anamma 50/50-principen och bidra till positiv inverkan på både miljön och hälsa, utan att tumma på smaken." /Jessie

Ingredienser

Kryddiga lammfärsspett 50/50

  • 0,25 dl ströbröd
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 klyftor vitlök
  • 200 g vegofärs (svenskodlad gjord på hela baljväxter och inte enbart baljväxtprotein)
  • 200 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 0,5 kruka persilja, finhackad
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malen spiskummin

Myntayoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 kruka färsk mynta (bladen)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • ca 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, nymald

Hummus

  • 250 g färdigkokta kikärtor, svenska (125 g torra, blötlägg över natt i rikligt med vatten och koka sedan mjuka)
  • 75 g solroskärnor, rostade
  • 30 g citronsaft
  • 25 g liura ärtsoja (alt japansk soya)
  • 50 g rapsolja
  • 5 g vitlök, krossad [ca 2 klyftor]
  • 15 g vit misopasta [ca 1 msk]
  • is

Svensk bulgur (hydrothermiskt behandlat, klippt korn)

  • 3 dl kornbulgur
  • 6 dl vatten
  • 2 krukor persilja, finhackade
  • 1 kruka mynta, finhackad
  • 2 salladslökar, finhackade
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 citron, saft och finrivet skal
  • salt
  • svartpeppar

Grillad sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • 2 ämnesgurka (alt 1 st gurka)

Gör så här

Kryddiga lammfärsspett 50/50

  1. Rosta paprikapulver, korianderfrö, spiskummin, cayennepeppar och kanel i en torr panna. Passa så att det inte bränns. Mortla kryddorna.
  2. Finhacka löken och vitlöken, stek mjuka i rapsolja och låt svalna.
  3. Vispa ner ströbrödet i mjölken och blanda med lammfärsen, baljväxtfärsen, löken, ägget, citronzesten, persiljan, salt, den rostade kryddblandningen och nymald svartpeppar. Gör ett stekprov för att justera kryddningen vid behov. Låt färsen stå minst 10 minuter.
  4. Forma färsen runt grillspett och grilla tills genomstekta.

Myntayoghurt

  1. Hacka myntabladen fint.
  2. Blanda den grekiska yoghurten med myntan, riven vitlök, olivolja, salt och peppar. Låt stå i kylskåp tills servering.

Hummus

  1. Mixa kikärter, rostade solrosfrön, citronjuice, liura ärtsoja, rapsolja, krossad vitlök och miso. Späd hela tiden med krossad is eller kallt vatten tills hummusen är slät.
  2. Smaka av med salt och ev mer citronjuice

Svensk bulgur (hydrothermiskt behandlat klippt korn)

  1. Koka upp vatten och 1 tsk salt
  2. Tillsätt bulguren i det kokande vattnet. Låt koka upp igen, sänk sedan värmen och låt sjuda under lock i cirka 10-12 minuter, eller tills bulguren är mjuk och har absorberat allt vatten.
  3. Ta bort från värmen och låt stå i några minuter. Fluffa sedan upp bulguren med en gaffel.
  4. Hacka persilja, mynta och salladslök fint.
  5. Blanda bulguren med örter, grönsaker, olivolja, citronsaft och zest, salt och peppar.

Grillad sparris

  1. Skär av den nedre, träiga delen av sparrisen och skala vid behov dela gurkan på längden
  2. Grilla sparrisen och gurkan tills den är mjuk och har fått fin färg.

Servering

  1. Lägg upp allt på fina fat och servera.

Att hydrotermiskt behandla spannmål som t.ex. korn innebär att våra kroppar lättare tar upp de mineraler som finns i kornet. Det innebär att du t.ex. får i dig lika mycket järn från denna bulgur som från köttbullar. Än så länge är det bara ett företag som tillämpar denna metod och produkterna går att beställa på nätet. Välj också gärna frukt och grönsaker i säsong och gynna våra svenska producenter om du kan. Om inte den svenska sparrisen är i säsong – byt ut mot svartrot.